KCK iddianamesinin 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edildiği günden beri okuyoruz ve okudukça sudan gerekçelerle insanları nasıl da kriminalize ettiklerini görüyoruz.Bütün bunların içerisinde çok ilginç bir tespit var. Rahmi ÖZMEN.
Rahmi ÖZMEN de bizim gibi 14 Nisan'da tutuklandı. Tutuklandığımız günden beri onunla aynı odada kalmaktayım. Tutuklandığı günden beri neden tutuklandığını hep merak edip durdu. Hep kendi kendine sordu: 'Ben ne yaptım da beni tutukladılar?' Aklına gelebilecek her şeyi getirdi ancak içinden çıkabileceği bir sonuca ulaşamadı. Rahmi aynı zamanda bir Epilepsi (sara) hastası. Elinde hastalığının çok ciddi olduğuna dair kapı gibi raporu var. Epilepsi kronik nörolojik bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip olanların doktor gözetiminde olması gerekir. Epilepsi hastalarında yoğun bir depresyon durumu yaşanabilir, ki cezaevi bu anlamda tetikleyici bir ortamdır. Haliyle Rahmi tutuklandıktan sonra depresyon durumu yaşamış, hastalığı tetiklenmiş ve sara nöbetleri artmıştır. Biz odada birlikte yaşayan arkadaşları dikkat etmezsek, nöbetleri ölümcül olabilecek durumdadır. Tutuklandığı günden beri doğru-dürüst bir tedavi görmemiştir. Bütün bu durumları yaşarken neden tutuklandığının merakı (Biliyorsunuz dosyada gizlilik kararı olduğu için içeriği hakkında bir bilgi sahibi değildik) Rahmi'yi yiyip-bitirmiştir. Tutuklandığımız gün Cumhuriyet Savcısı ona birkaç soru yöneltmiş ancak Rahmi bu sorulardan hiçbir şey anlayamamış. O'na sorulan sorular çok anlamsız gelmiş. Çünkü soruların Rahmi ile uzaktan-yakından alakası yokmuş. Bazen şaka ile karışık Rahmi'ye -seni yanlışlıkla tutuklamış olmasınlar diye takılıyorduk. Ancak bu takılma sadece bir şakadan ibaretti.
Nihayet iddianame açıklandı ve şakamız gerçek oldu. Evet Rahmi ÖZMEN yanlışlıkla tutuklanmış. İddianamede 'Soruşturma kapsamında; şüphelinin yasadışı örgüt adına faaliyet yürüten KCK/TM yapılanmasında KCK sözleşmesinin 14. Maddesi'nin 5. Fırkası'nda bulunan Ekonomik alan bünyesinde örgütsel faaliyet yürüttüğü tespit edilmiştir' denilmektedir. Bu iddiayı doğrulamak için de birkaç ortam dinlemesine yer verilmiştir. Ortam dinlemesinde adı geçen DTP yöneticilerini Rahmi, tutuklandıktan sonra cezaevinde tanımıştır. Yani o parti yöneticileriyle hiçbir ortamı paylaşmamıştır. Bu kişiler yasal bir partinin yöneticisi oldukları için Rahmi onlarla görüşmüş olabilirdi. Zaten görüşmüş olsaydı görüşmeyi inkar etmeyecekti. Ayrıca Rahmi ortam dinlemesinin gerçekleştiği DTP yerel yönetimler bürosuna hiç gitmemiştir. Gerçi yasal bir partinin faaliyet yürüttüğü büroya gitmiş de olabilirdi. Zaten gitmiş olsaydı inkar da etmeyecekti. Peki nasıl olur da bütün bunları yapmadığı halde tutuklanmıştır? Emniyet yetkililerinin yılın operasyonu olarak ifade ettikleri bir operasyonda bir yanlışlık veya yanlış anlama mı vardı? Evet birçok yanlışlık ve yanlış anlama gibi Rahmi'nin de tutuklanması yanlışlıkla olmuş. Rahmi birine benzediği için tutuklanmıştır. Evet yanlış anlamadınız Rahmi birine çok benzetildiği için tutuklanmıştır. Yani siz de birine benzetilirseniz yanlışlıkla tutuklanabilirsiniz. Şimdi Rahmi'nin bütün çabası yanlışlıkla tutuklandığını ispatlamaya çalışmak. Yaklaşık olarak 3 haftadır bunun farkına varıldığı halde h‰l‰ tahliyesi sağlanamamıştır. Daha ne kadar zaman burada kalacağını bilmemektedir. Rahmi'nin bu durumda kaygısı daha da artmıştır. Bütün yaşadığı bu ruh hali hastalığını daha da tetiklemiştir. Yaşadığı bu durum onda büyük psikolojik tahribatlar yaratmıştır. Belki ileride adalet yerini bulur ve mağduriyeti giderilir. Belki ona birkaç kuruş tazminat da ödenir. Peki ödenecek tazminat bu yaşadıklarını ona unutturabilecek mi? Gelecekte, bugün yaşadıklarının etkisiyle mutlu ve umutlu bir yaşam sürebilecek midir? Bu sorulara verilebilecek yanıt 'belki'dir.
Cumhuriyet savcılarınca hazırlanan bu iddianameler kim bilir Rahmi gibi kaç kişiyi daha mağdur etmiştir! Bir insan hakları savunucusu olarak umudum 'Hukukun üstünlüğünün sağlandığı bir ülke ve hukuk mağduriyetlerinin ve hak ihlallerinin yaşanmadığı bir toplumdur.'
Dr. Arslan ÖZDEMİR
* Sosyolog-Rehberlik Uzmanı / D Tipi C.evi DİYARBAKIR